30 Mayıs 2013 Perşembe

Türkbükü Tatil Yerleri

Bodrum yakınlarında kısmen sessiz,sakin, huzurlu bir yer!...Bodrumun yanı başında apayrı bir dünya var. Burada çılgın eğlenceler, kalabalıktan yürünmeyen sokaklar, yüksek volümlü müziklere rastlanmıyor. Kısacası dinlenmek için uygun, müdavimleri olan bir tatil köyü.

Türkbükü'nde en çok göze batan tutku deniz üzerine kurulu ahşap teraslarda gün boyu denize girip güneşlenmek, gün batımı sonrası gece yeterince lacivertleşince bu teraslar üzerine kurulu restoranların şamdanlarla süslü masalarında loş ışıkta, Ege'nin lezzetlerini meltem rüzgarları altında hissetmek.Gençliklerini sürekli yaşamak isteyen Bodrum müdavimleri geç saatlere kadar süren akşam yemeklerine ilgi gösterirken şıklık yarışında yanıktenli bayanlar yemek kıyafetlerine pek bir özen gösteriyorlar. Beylerin kıyafet seçiminde ise belirgin bir marka savaşı, rekabeti olduğu gözleniyor. Her şeye rağmen denizden karaya esen serin rüzgarlar nedeniyle yazın bile uzun kollu giysilere gerek duyuluyor. Durgun deniz, ızgara balık bölgenin hakim kokusu. Türkbükü çevresinde yer alan balık üretme ve yaşatma havuzlarından alınan çiftlik balıklarının türlü çeşit soslarla lezzetlendirildiği Türkbükü restoranlarında, Beach Cluplar ve barlarda Türkbükü'ne gönül vermiş turistlerin yanı sıra son yıllarda sahne, ekran, podyumlarda ki ünlülerin de uğrak yeri olması nedeniyle farklı bir atmosfer yaşanıyor.Sahil barlarında hafif aperatiflerle gün boyu tatilin ve su sporlarının tadını çıkaranlar gün batımı sonrası genellikle tanışık yüzler arasında koyu sohbetler başlıyor. Yemek sonrası ilerleyen saatlerde dans ve daha fazla eğlence için Bodrum'a gidince ortalık sakinleşiyor.


Arkeolojik zenginlikler doğal güzellikler : Bodrum'dan çam ormanları arasından uzanan yol ile ulaşılan Türkbükü eskiden antik Likya Madnasa şehri olarak biliniyor.Köyün tepelerinde bu medeniyetin izlerine günümüzde hala rastlanıyor. Taş tuğla yığınları ile çevrili yıkıntılar arasında sarnıçlar, kuleler, mezarlık ve taşlık saha ile ev kalıntıları kaya oyma mezarlar dikkat çekiyor.Güllük Körfezinin Güney kıyısında "Mesire Burnu" ile, "Saplı Burun" arasında ki geniş limanda Türkbükü yer alırken açıklarda Badem Adası bulunuyor. Yamaçları yazlık evler ve bir birinden şık villaların çevirdiği Türkbükü Koyunda deniz rüzgarın hızı ne olursa olsun ılık bir suya sahip.1994 yılında kendi sanat festivalini düzenleyen ilk ve tek köy olma özelliğine de sahip olan Türkbükü çevresinde gezilebilecek sayısız yer bulunuyor.

Tarih ile iç içe : Milas ilçe sınırları içinde barındırdığı 27 antik kentle Arkeolojik değerler bakımından dünyanın en zengin bölgesi olma özelliği taşıyor. Bafa Gölü kıyısına kurulu Herakleiea, içimi hoş suyu ve zamanın Akdeniz pars'ı yatağı olarak bilinen Labranda antik kenti, Yunuslu çocuk heykeli ile ünlü Iassos, 16 sütunu ayakta kalabilen Zeus Euromos anıtı, Myndos, Kisebükü, Bargilya kent kalıntıları, Milas içinde Gümüşkesen mezar anıtı, evleri bacaları ile dikkat çeken Çomakdağ Köyü bir taraftan görülesi güzellikler taşırken, gün içinde gidip görülecek kadar yakın mesafede yer alıyorlar. Daha yakın yerler arasında Bodrum Kalesi ve Dünyaca ünlü Sualtı Müzesi, Myndos kapısı, mozeleum yeri, tiyatro bir saat içinde ulaşılacak yerler arasında yer alıyor. Türkbükü içinde bile kaya oyma mezarlara, ilginç mağaralara rastlayabiliyorsunuz. yüksek tepelere kurulu beş adet metruk değirmen kalıntısı, renkli panjurları, çiçekli pencereleriyle beyaz boyalı Bodrum evleri, denize vuran yansımalarıyla renkli tekneler fotoğraf severler için görsel lezzetler, tipik kompozisyonlar oluşturuyor.

Renk ahenk dokumalar: Gökbel ve Mazı köyleri başta olmak üzere Milas halılarıyla ünlü bir ilçe. Genç kızların dokuduğu birbirinden güzel yöresel özellik ve renklerdeki halı ve kilimler Türkbükü'ndeki hediyelik eşya dükkanlarını ve butikleri süslüyor. Turistlerin ayrılamadıkları butiklerde çeşitli buluzlar, hatıra eşyaları, takılar ilgi çekiyor. Türkbükü'nde Pazartesi günleri kurulan semt pazarı ise yine bu tür dokumalar, Denizli Kale'den getirilen kilim, kumaş ve heybeler ile renkleniyor.

Türkbükü'ne nasıl gidilir

İzmir Söke yoluyla Bodrum'a gelirken Söke ve Bafa gölüne paralel geçen yol yapılan yeni düzenlemelerle keskin virajlardan kurtarılıp, sollama zorluğu yaşanan noktalarda genişletme çalışmaları sayesinde rahat bir yolculuk yapmanızı sağlıyor. yeşil bitki dokusu arasında ilerlerken yol üzerinde ziyaret edebileceğiniz güzergaha yakın arkeolojik değerleri görme fırsatı bulabiliyor Bafa Gölünü keyifli bir güzergahta tamamlıyor yol boyunca bir de tünelden geçiyorsunuz. Bunun yanı sıra bodruma aydın Oto yolunu kullanarak gelenler Türkiye'nin en uzun tünelinde yol alma imkanı buluyorlar. Türkbükü'ne gelmek için Bodrum yönünde Güllük'e gelirken sağdan ayrılan Torba üzerinden sahil yolunu takip ediyor, Gölköy'ü solunuzda bırakarak Türkbükü'ne giriyorsunuz. sahil şeridi araç trafiğine kapalı olduğu için belirli yerlerdeki otoparklara araç bırakılarak sahili yürüyerek gezebiliyorsunuz. Bodrum'a otobüsle gelenler için merkezden kalkıp 22 km lik yolu yarım saate tamamlayan minibüs seferleri bulunuyor. Hava alanına 45 km uzaklıkta bulunan Türkbükü'ne deniz yolu ile gelenler için ise küçük teknelere göre barınak var ancak burası oldukça çıplak ve kuzeydoğu yönüne açık ve rüzgar alıyor. Bazı restoranların deniz üzerindeki iskelelerine tekne bağlayanlara da rastlanıyor.

Türkbükü'nde ne yenir

Pansiyonlarda kalanlar ve yazlık sahipleri pazartesi günleri kurulan pazardan ihtiyaçların büyük bölümlerini karşılıyorlar.Türkbükü konaklama tesisleri ise zaten müşterileri için açık büfe sofraları ile, renkli barları ile dekorlu yemekler sergiliyorlar. Hamur işi sevenler için mantıcı, su böreği, çiğ börek, ev yemekleri, lokma bulunuyor. Alakart restoranlarda balık çeşitleri yanında tahin, kimyon, limon suyu ile yapılmış hafif acılı rakı mezesi sayılan hibeş, köy süzme yoğurdunun Ege yöresi otlarıyla tatlandırılmış şekliyle hazırlanan üzümlü, Şam fıstıklı bir tür olan İran cacığı, limonlu özel sosla hazırlanan tahinli börülce, ege otlarından yapılma ekşili gavur dağı salatası, buharda islim edilerek pişirilmiş viskili özel soslu balıklar, deniz ürünlü krep, çipura balığının püre haline getirilmesi ile hazırlanmış bol baharlı balık köftesi, köy gözlemelerine sarılmış Antep fıstıklı özel salça soslu yufkalı fıstıklı köfte, damla çam sakızıyla pişirilmiş fırın sütlaç ve yeşil elmanın nane liköründe dinlendirilip emdirilmesiyle yapılan elma tatlısı değişik lezzetler arasında yer buluyor.Türkbükü'nde Balıklama, Baresco, Boncuk, Figo, Güverte, Mahsen, Orfoz, Safari, Tiyatrom, Zeytin, Özlem, İlyada gibi restoranlar hizmet veriyor.Beach Clublar arasında Havana, Wookies Gölköy'de, Maçakızı, Maki Fidele, Melez, Ada Beach Türkbükü'nde gece gündüz ilginç mönü ve kokteylleri ile konuklarını ağırlıyorlar.Türkbükü Gölköy yolu üzerinde bulunan Yalçın Ulu ustanın baklava dükkanı ise yıllardır bozulmayan kalitesi ve ev baklavası lezzetiyle mutlaka uğranılması gereken yerlerden sayılıyor.

Türkbükünde konaklayabileceiğiniz oteller/moteller

Maki Otel Türkbükü
Ambrossia Otel Türkbükü
Ece Resort Otel Türkbükü
Blue Otel Türkbükü
Babana Otel Türkbükü
Bantur Naz Otel Türkbükü
Azur Rana Otel Türkbükü
İber Otel Türkbükü
Mavi Suite Otel Türkbükü
Azur Eken Otel Türkbükü
Bronze Otel Türkbükü
Orion Otel Türkbükü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder