Koylarda serinlemek, plajlarda oturup güneşlenmek, karadan özel araçla,
bisikletle ya da yürüyerek doğanın tadını çıkarmak, bir tekne kiralayıp
dilediğiniz yere demir atmak, oltayla balık tutmak, dalmak... Bunlar,
Ege'nin ortasında tertemiz bir denizde gün boyu yüzmenin yanısıra,
yapabileceklerinizden sadece birkaçı... Akşam saatlerinde yapılan bir
kale gezintisi ve karşısındaki restaurantta değişik lezzetlerden tatmak
da cabası... Eğer sizde şehir stresinden uzakta, dumandan ve isten
arınmış tertemiz havayı solumak istiyorsanız, rotanızı Bozcaada'ya
çevirin...
Türkiye'nin köyü olmayan yegane ilçesi Bozcaada'ya,
günübirlik veya haftasonu gidenlerin tercihi; Ayazma Plajı. Adanın en
çok rağbet gören yerlerinden olan kıyı bandı ise kum kürüne girenlerin
şifa kaynağı. Eşsiz kumsalı, sığ ve ılık denizi, tarifi zor mavi
rengiyle Bozcaada, büyüleyici güzellikte. Özel araçlarla gelenlerin
plajın üst kısmında park edip gün boyu denizin tadını çıkarıyorlar, kır
lokantalarında ve çardaklarda yorgunluk atıp, plaj voleybolu oynuyorlar.
Plaja taksiyle gelmek isteyenler için feribot çalışıyor. Feribot limana
yanaşır yanaşmaz, taksiler kısa sürede yolcuları plaja ve piknik
yerlerine taşıyorlar. Daha sakin koylar arıyorsanız, Ayazma'dan sola
devam ederek, Mermer Burnu'na ulaşabilirsiniz. Denize dil gibi uzanan
ilginç coğrafi yapısı ve mermer kayalarla kaplı koy, durgun denizi ile
rağbet görüyor. Ada çervresinde, hiçbir ücret ödemeden otomobilinizden
inip birkaç adımda denize girebilecek daha birkaç koy var. Yürüyüşe
çıkanlar, kayalıklarda dolaşanlar ve günbatımını izleyenlerin son
durakları, Bozcaada Kalesi'nin bulunduğu liman. 4 yıl önce aydınlatmaya
başlanan kalenin muhteşem manzarası karşısında liman içinde yer alan
restaurantlar açık havada yemek yemenin zevkini çıkaranlarla doluyor.
Konuklar, kirlenmeyen deniz ve havanın verdiği mutluluğun tadına,
Bozcaada şaraplarıyla varıyorlar. Bölgeye has kalamar tava, siparişlerin
başında yer alıyor. 2-2.5 kg.lik lipsos buğulama ve çorbası, barbunya,
sinarit, orfoz ve levrek ise mutlaka tadılması gereken balıklardan.
Farklı
lezzetler : Bozcaada'da dalmaya uygun, görüş mesafesi fazla, doğa
manzarası güzel bölgeler var. Bozcaada'lı balıkçı-kaptan Kemal Şahin'le
tekne turuna çıkarsanız, ilginç tatlarla tanışma imkanınızda olabilir.
Bunlardan en keyiflisi kaptan ile birlikte dalıp bu temiz sularda
yaşayan deniz kestanelerinin üzerinde küçük taşlar bulunanlarını
çıkarmak ve içindeki havyarı hemen oracıkta yemek. Bu ağızda eriyip
giden havyarın besleyici değeri oldukça yüksek. Birbaşka besin ise;
fuska. Yumurta sarısı rengindeki fuskalar, taşlık bölgelerde bulunuyor
ve guatr hastaları için iyot tedavisinde kullanılıyor. Buranın bir başka
spesiyali ise "kulfada köftesi". Beyaz renkte, kıyılara yapışık yaşayan
ve çatalla çıkarılabilen bir bitki olan kulfada, ekmek kullanılmadan
köfte malzemesi ilave edilerek yoğrulup biçimlendiriliyor. Karnıbahar
tadına benzeyen ve genellikle Rumlar'ın kullandığı bu meze, rakı ile
tüketiliyor.
Üzüm ve şarap : Temmuz ayı ortalarında tatlı bir
esinti başlıyor Bozcaada'da. İnsanı bunaltmayan, yakmayan rüzgar, sabah
10:00'da başlayıp 17:00 'ye kadar sürüyor. Ada genelde kurak. Ama
Dünyaca ünlü üzümler bu nemli rüzgarla beslenip lezzetini buluyor.
Bozcaada'da bağcılık, adının tarihi kadar eski. Evliya Çelebi ünlü
seyehatnamesinde Bozcaada'dan söz ederken; Dünyanın en güzel çavuş
üzümlerinin yetiştiği yer olarak tanımlıyor. Adanın 18.500 dönümü,
bağlarla kaplı. Güneş, toprak ve rüzgarın etkisiyle bu günkü kalitesine
ulaşan üzümlerden yapılan şaraplar, Bozcaada şarapları olarak ünlenmiş.
Sofralık Çavuş Üzümü poyraz rüzgarlarının etkisiyle ince kabuklu, tatlı
ve lezzetli. Karasakız ve Vasilaki gibi çeşitler şaraplık olarak
kullanılıyor. Bölgede üç fabrika faaliyet halinde. Hüseyin Pehlivan
Talay (Truva), Ataol(Eski) ve Rağbet(Yunatçılar) şarapları dinlenmiş,
yıllanmış, mantar kapaklı ve sek şaraplar. Limanda yeralan büfelerden
'de ikili-üçlü hediyelik ambalajlardan da alabilirsiniz. Salhane, Bira
Bar ve restaurantlar, şarapların yerinde tadıldığı yerler. Adanın
sahilinde ise barlar sıralanıyor. Gençler, yaz gecelerinde gruplar
halinde, ateş yakarak dansedip eğleniyorlar.
Bozcaada Kalesi :
Adanın kuzey burnu üstünde kurulmuş olan kalenin, kimler tarafından
yapıldığı bilinmiyor. Venedik, Ceneviz ve Bizanslılar döneminde
kullanılan kale, Çanakkale Boğazı'nın önemi nedeniyle Fatih Sultan
Mehmet tarafından onarılmış. Kanuni Sultan Süleyman ve 2.Mahmut
tarafından genişletilen kale, 1965-70'te Turizm Bakanlığı tarafından
gözden geçirilmiş. 10 metre genişliğinde ve 250 metrelik su hendeğiyle
adadan ayrılan Bozcaada Kalesi, iç ve dış olmak üzere iki kısımdan
oluşuyor. Surlarla çevrili bölümlerde su sarnıcı, cephanelik, revir,
karargah, kuyu, çeşme, camii, atölye ve kışla binası bulunuyor. Kale,
görkemli görünüşüyle dışardan olduğu kadar içerden de etkileyici. Ilık
havada taş basamaklarla surlar ve burçlara tırmanan ziyaretçiler,
Bozcaada'nın panoramasını farklı açılardan izleyip, fotoğraflama olanağı
buluyorlar. Kale içinde bulunan müzeyi gezmek isteyenler ise sergilenen
çeşitli amforalara hayran kalıyorlar. Gün batımından hemen sonra, güçlü
spotlarla ışıklandırılan Bozcaada Kalesi, Bodrum Kalesi'ne nispet
yaparcasına, Ege'nin ortasında ışıl ışıl parlıyor.
Bozcaadaya nasıl gidilir
İstanbul'dan
özel araçla yola çıkanları, iki kez feribot yolculuğu bekliyor.
Otoyoldan Kınalı çıkışından ayrılanlar, Tekirdağ-Keşan'a gelince
Gelibolu yönüne dönüp saat başı kalkan feribotlarla Lapseki veya
Eceabat'tan Çanakkale'ye geçebilirler. Araç sırasında beklemek
istemeyenler için 5-6 araç kapasiteli dolmuş motorlar, Gelibolu ve
Kilitbahir'den Çanakkale'ye sefer yapıyorlar. Çanakkale üzerinden
Ezine'ye gelince Geyikli'ye ayrılan yoldan, Bozcaada Feribot İskelesi'ne
ulaşabilirsiniz. Bozcaada İskelesi'nde akaryakıt istasyonu var. Adanın
tüm yolu asfalt ve tam tur yapabiliyorsunuz. Bisikletiniz varsa koyun
arabanıza ve yola koyulun!... Daha uygun bir yer bulamazsınız. Tertemiz
havada pedal çevirip gezmeye elverişli yolların tadını çıkarabilirsiniz.
Şayet Seyahat acentası ile gitmek isterseniz Bozcaada'ya tur düzenleyen
Arnika Seyahat Acentası'nı tercih edebilirsiniz.
Bozcaada'da ne yenir
Bozcaada
denilince akla ilk gelen üzümlerin lezzeti, dünyaca ünlü. Gelişmiş
radarlar sayesinde, Saros'dan sonra balıkların çoğalma şansı Bozcaada'da
hayli azalmış. Buna rağmen limana dizili lokantalarda yenen balıkların,
kalamar ve böceklerin lezzeti, ödenen hesabı hakeder güzellikte.
Limanda bulunan pizza, lahmacun, kebap türü yiyecekler diğer seçenekler
arasında. Çay bahçeleri, bar, kuruyemiş satıcıları, büfeler, hediyelik
şarap satılan dükkanlar ise diğer uğrak yerleri. Ayazma Plajı'ndaki kır
lokantaları, çardakaltı bahçeler, köfte, menemen, tost ve meşrubat
çeşitleriyle plaj sakinlerini ağırlıyor.
Bozcaada'da konaklayabileceğiniz otel, motel, pansiyon ve apartlar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder